Vegetariska alternativ i mataffären

När man precis tagit steget att börja äta vegetarisk eller vegansk kost kan tro att det blir en svår utmaning att hitta alternativ till det man brukar basera sina måltider på, till exempel kött, fågel och fisk. Men idag finns en uppsjö av vegetabiliska alternativ som är goda och lättlagade.

Tofu


Köttalternativ – till alla dina favoriträtter

Tofu

Tofu är baserat på sojabönor och brukar paketeras i rektangulära bitar. Det finns hårda och mjuka varianter beroende på vad du vill laga. Tofu säljs dessutom i ”naturell” form, med en väldigt neutral smak som är lätt att själv smaksätta, eller som redan marinerad.

Tofu är lätt att använda i matlagning som wok, grytor, sallader och burgare. Det går också att grilla eller lägga ner i en stroganoff. Beroende på hur du smaksätter det kan det ersätta i princip vilken köttbit som helst.

Tempeh

Tempeh är också en sojaprodukt men som använder pressade och fermenterade sojabönor i tillverkningen. Fermenteringen ser till att minska mängden fytinsyra vilket gör det lättare för kroppen att ta till vara på alla näringsämnen i sojabönorna. Tempeh är ett lämpligt substitut för kött och är lätt att steka, woka, ha i grytor eller göra bolognese pastasås med. Skivad tempeh kan ersätta kött i burgare och du kan själv marinera tempeh för att smaksätta eller bara krydda.

Populära produkter i matbutiken är varumärken som Tzay och Oumph som gör livsmedel baserade på sojabönor. De finns i olika smaksättningar och till och med i olika former för att mer efterlikna de köttbitar du vill ersätta. Pulled Oats är ett annat exempel på ett varumärke som gör en kött-liknande produkt baserad på havre, bondbönor och gula ärter.

Seitan

Seitan är en produkt som påminner om kött i utseende och konsistens men som är baserad på vetegluten. Du kan till exempel koka seitan i buljong för att smaksätta eller också marinera.

Quorn

Quorn är ett varumärke som gör köttalternativ baserade på mykoprotein, vilket är svampprotein. Det är viktigt att veta att Quorn innehåller lite äggvita och ibland mjölk vilket betyder att det lämpar sig för lakto-ovo-vegetarianer. Quorn är lätt att använda istället för färs och används ofta för att göra korv, bullar och burgare.

Falafel

Falafel är ett populärt köttalternativ på restauranger men också lätt att laga hemma. Falafel är baserat på kikärtor och är små, goda, friterade bollar. Gott bara som de är med hummus, eller i en sallad och pita rullar.

 

Ostalternativ

Se upp för animaliska produkter i tillverkningsprocessen

Även för lakto-vegetarianer kan ost bli ett problem då hårda ostar ofta använde löpe för att osten ska koagulera och bli fast. Löpe är en animalisk produkt baserad på komage (mald). Idag finns hårdostar baserade på vegetabiliska alternativ till löpe som man kan hålla utkik efter i butiken. Det finns även veganska ostar baserade på tofu.

Vissa veganska ostar har problemet att de inte smälter så lätt. Om du vill göra vita såser kanske det är bättre att använda sojamjölk istället för ett ostsubstitut. För att toppa pastarätter eller sallader finns veganska parmensanalternativ i pulverform som är baserat på jäst.

Mjölkalternativ

Mjölkalternativ finns det massvis av idag som också är viktigt för personer med intolerans eller allergi.

Populära och goda alternativ är till exempel soja-, havre-, ris-, mandel-, och quinoadryck. Det finns idag också alternativ som är gjorda specifikt för att ha i kaffet, laga mat med eller bara dricka som det är. De varumärken som gör mjölkalternativ gör oftast också alternativ till creme fraiche och matlagningsgrädde.

Vilken mjölkdryck som passar dig bäst är mycket baserat på vad du tycker om smak och konsistens. Här kan du läsa om en studie som jämfört näringsvärdet i olika mjölkdrycker!

Smör – kan innehålla D-vitamin från ullfett

Det finns mjölkfria och vegetabiliska alternativ till margarin men det är viktigt att veta att vissa produkter är berikade med D-vitamin som kommer från ullfett. Detta är alltså inte veganskt och du får leta lite extra noga efter helt veganska smör-alternativ.

Att baka utan ägg

Många undrar hur man får till bakning utan ägg när man följer en vegansk kost. En produkt som börjar dyka upp mer och mer är spad från konserverade bönor och kikärter. Det kan man också göra själv genom att ta till vara på spadet efter att man kokat bönor. Detta spad kan man använda för att vispa upp till exempel maränger. Är det frukosträtter som äggröra man vill ersätta kan man också använda tofu för att göra till exempel scrambled eggs.

Honung

I den veganska kosthållningen använder man inte honung men bra substitut med liknande smak är lönnsirap. Är det bara själva sötman man vill åt med honungen passar vanligt socker också bra.

 

Proteinpulver för vegetarianer och veganer

För dig som tränar och ofta tar hjälp av proteinpulver för att få i dig tillräckligt med protein inför gympasset finns många vegetariska och veganska alternativ. Till exempel proteinpulver baserade på ärtor, havre, ägg (ovo-vegetarianer), soja och hampa. Läs mer här.