Vegansk mat

Veganer utesluter helt och hållet animaliska produkter ur sin kost och ofta även ur andra aspekter av vardagen, till exempel läderprodukter eller aktiviteter som djurpark. När man följer en vegansk kosthållning kan man behöva tillskott av vissa vitaminer som man annars får från animaliska livsmedel.

Vegansk mat


Veganism och vegansk mat

Vegansk kost innebär att man helt utesluter animaliska produkter från kosten. Ofta beskrivs veganism också som en filosofi eller livsstil eftersom det även innebär att man utesluter animaliska produkter i alla andra delar av livet, inte bara maten.

Exempel på vad som väljs bort bland veganer:
  • Alla former av kött eller djur som slaktas: rött kött, fågel, fisk, skaldjur
  • Alla produkter som kommer från djur: mjölk, ägg, ost, honung, bivax
  • Livsmedel där animaliska produkter används i tillverkningen: vin
  • Klädesplagg och heminredning baserad på animaliska produkter: läderskor, yllekläder, dunkuddar
  • Produkter som testas på djur: kosmetika, hudvårdsprodukter
  • Aktiviteter eller företag som utnyttjar djur: djurparker, cirkus med djur

För de som aldrig hört om vegansk kost kan det vara överraskande att höra att många produkter som man skulle kunna tro är vegetariskt faktiskt utnyttjar animaliska produkter i tillverkningen. Till exempel vin, som ju är baserat på druvor, använder ofta animaliska produkter i klarningsprocessen. Som tur är finns det idag veganska viner som inte använder animaliska produkter i detta steg av tillverkningen!

Vegansk filosofi – vad du väljer bort beror på din motivering

Som med vegetarianer finns det variationer på veganism. Det finns en strikt definition men beroende på varför du valt att bli vegan kan du göra större eller mindre förändringar i din livsstil. Många veganer försöker ”i största möjliga utsträckning” leva som vegan men när det kommer till exempelvis livsviktiga läkemedel som testats på djur eller innehåller animaliska produkter måste man göra undantag.

Vissa veganer tillåter ostron och musslor (så kallade mollusker) som inte har ett nervsystem och därmed inte ”känner smärta”.

Vissa veganer väljer att enbart äta vegansk mat men inte till punkt och pricka följa andra livsstilsrelaterade aspekter.

Livsmedel som utgör grunden för veganer

Baljväxter: Till exempel bönor, ärter, linser och sojaprodukter som tofu är bra proteinkällor

Fullkornsprodukter och frön: Innehåller fiber, protein och en viss mängd järn

Grönsaker och rotfrukter: Innehåller kolhydrater och fiber samt många viktiga vitaminer och mineraler

Frukt och bär: Innehåller kolhydrater och viktiga vitaminer

Berikade vegetabiliska alternativ till mjölkprodukter: Exempelvis sojamjölk, havremjölk, mandelmjölk eller risdryck kan vara berikade med till exempel kalcium och vitaminer

Rapsolja och nötter: Bra källor till viktiga fetter

 

Vitaminer och tillskott

För dig som bara äter vegansk mat behövs kosttillskott för att du ska få i dig alla vitaminer som du behöver. Det gäller framförallt vitamin B12 och D. Läs mer om kosttillskott här. Läs mer om vitaminer och tillskott du kan behöva om du följer en vegetarisk eller vegansk kosthållning.