Olika skäl att välja vegetarisk kost
Det finns många skäl att vilja skära ner på köttkonsumtionen eller äta helt vegetariskt. De vanligaste anledningarna är etiska skäl, hälsoaspekter av att äta mycket kött och köttindustrins påverkan på klimatet.
Etiska skäl – för djurens välmående
Djurens välfärd är en anledning att välja vegetarisk kost. Många vegetarianer ställer sig emot sättet köttdjur föds upp och slaktas.
Inom veganism är det vanligt att man tar ett bredare ställningstagande och menar att djur inte går att äga och inte är till för vår nytta. I och med detta väljer veganer ofta att inte bara äta vegankost men att även utesluta animaliska produkter ur vardagen i stort. Till exempel undviker man päls- eller läderprodukter, yllekläder, kuddar som är stoppade med dun eller fjädrar för att bara nämna några. Även aktiviteter där djur används undviker man, till exempel djurparker eller cirkus.
För din hälsa – lägre risk för tarmcancer
2015 uppdaterade Världshälsoorganisationen sin lista över cancerframkallande ämnen och listade för första gången ett livsmedel, nämligen charkprodukter (processat kött som bacon och rökt skinka). De benämnde även rött kött (nöt, fläsk , lamm och get) som förmodligen cancerframkallande. Forskning som ligger till grund för dessa klassificeringar visar att 50 gram charkkött om dagen ökar risken för tjocktarmscancer med 18 procent. Även rött kött kopplas till högre risk för just tarmcancer. Vegetarianer har även lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Enligt Livsmedelsverket bör vi äta högst 500 gram rött kött och chark i veckan. Detta eftersom mindre än 500 gram i veckan minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Vi svenskar äter i snitt närmare ett kilo eller mer. Fågel och kalkon har inte visat sig öka risken för cancer.
Utöver hälsorisken med att äta stora mängder rött kött och chark är antibiotikaanvändning en anledning vissa väljer att äta vegetarisk kost. Antibiotika används flitigt inom köttindustrin för att stimulera tillväxt bland djur och förebygga sjukdomar. Antibiotika är tänkt att använda för att behandla sjukdomar, inte förebygga, och bred användning av medicinen i köttindustrin ökar risken för antibiotikaresistens i stort.
I Sverige har vi låg antibiotikaanvändning inom köttindustrin jämfört med andra länder inom EU, en anledning att välja svenskt kött i matbutiken.
För att minimera klimatpåverkan
Köttkonsumtionen i världen idag, ligger på en nivå som inte är hållbar för vår planet. För att bidra till en mer hållbar resursanvändning är det många som väljer att bli vegetarianer idag.
Köttindustrin påverkar planeten och klimatet på flera sätt. Först och främst står köttproduktion för omkring 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. När djuren får beta på naturbetesmarker kan de bidra till den biologiska mångfalden och det varierade landskap vi har i Sverige men på den skala köttindustrin arbetar idag är resultatet snarare ökad användning av bekämpningsmedel och minskad biologisk mångfald.
För klimatets skull bör vi äta ännu mindre kött än Livsmedelsverket rekommenderar för hälsan. Varje person bör hålla sig under 500 g kött i veckan, inklusive kyckling.
Hur kan jag skära ner på min köttkonsumtion?
Köttfri måndag
Köttfri måndag är en internationell satsning som uppmuntrar till att äta vegetariskt en dag i veckan. Det är en relativt enkel åtgärd som hjälper dig som aldrig ätit vegetariskt förut att komma in i en rutin och vegetarisk kost blir del av din vardag. Därefter, när du lärt dig några goda vegetariska rätter att laga till familjen, är det inte så svårt att utöka antalet dagar i veckan ni äter vegetariskt.
Sikta på klimatmålet
För att minska klimatpåverkan av köttproduktion bör vi hålla konsumtionen av kött, inte bara rött kött utan även kyckling, under 500 g i veckan. Detta motsvarar ungefär tre portioner kött i veckan (kom ihåg att en normalportion kött är omkring 125 g, inte mer!) och charkpålägg till två eller tre mackor. Tänk på att till exempel välja ost-pålägg varannan dag i veckan och planera vegetariska rätter för alla dina luncher.
Att implementera en köttfri måndag i din vardag är ett steg i rätt riktning men nästa mål bör vara att minska köttkonsumtionen till denna ”klimatrekommendation”.
Välj KRAV och EU-certifiering
Världsnaturfonden har en Köttguide (inklusive app) som kan hjälpa dig ta reda på vilka köttslag och märken som har mindre klimatpåverkan än andra. Generellt, ur klimatsynpunkt, är kyckling ett bättre alternativ än nötkött men det beror också på vilka märkningar köttet har.
WWFs rekommendation för dig som inte väljer helt vegetarisk kost är att äta mindre men bättre. Om du minskar din köttkonsumtion kan du lägga pengarna på att köpa lite dyrare, men betydligt bättre kött när du väl äter det. Leta framförallt efter KRAV-märkning och EU-ekologisk certifiering när du är i mataffären.